Aandacht voor het brein

De cijfers zijn nog nooit zo schrijnend geweest. Eén op de vijf Nederlanders krijgt in zijn of haar leven te maken met een depressie. Ruim 62% van de Nederlanders slaapt slecht en 85% van de millennials voelt zich op dit moment depressief. Ook wij waren benieuwd hoe het nu écht met onze breinen gesteld staat, en vroeg jullie om de Overprikkeld Brein-test in te vullen. Aan de hand van 20 vragen wilde ik erachter komen hoe overprikkeld jullie breinen zijn. En de resultaten zijn even schrikken.

Zorgelijke cijfers

Meer dan de helft (51%) van de 25.000 deelnemers aan de test zit in de gevarenzone met hun brein, en lopen dus risico op langetermijngevolgen van de overprikkeling die zij ervaren. Het grootste probleem dat naar voren kwam in de resultaten is dat mensen het gevoel hebben dat ze altijd maar ‘aan’ moeten staan. 82% van de deelnemers gaf aan dit gevoel vaak of regelmatig te hebben. Dat is niet zo gek, met de manier waarop wij leven. Daarbij komt kijken dat veel mensen het gevoel hebben vast te zitten in de dagelijkse ratrace. We moeten van alles, ook veel dingen die we niet willen, en hebben nauwelijks tijd om op adem te komen. Van alle deelnemers gaf 76% aan vaak of regelmatig het gevoel te hebben vast te zitten zonder uitweg. Dit soort dingen zorgen ervoor dat we ons vaak of regelmatig gespannen (65%) en gestrest (60%) voelen. Dit zorgt voor stresshormonen die ons hele systeem op scherp zetten, waardoor we ons niet meer kunnen ontspannen. 

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, zijn de cijfers schrikbarend. Kortom: een cirkel waar we moeilijk uitkomen. Vandaar dat Nationale Breindag in het leven is geroepen. Om iedereen bewust te maken dat mentale disbalans voorkomen kan worden, wanneer je weet hoe je goed voor je brein kunt zorgen. En dat kunnen we doen door breinkennis te verspreiden en goed voor onze hersenen te zorgen, waardoor mentale ziektebeelden, disbalans, stress en ongezondheid verminderen. Door de bewustwording en kennis van het brein te vergroten, kunnen we bewust aan de slag gaan met onze levensstijl.

Met Nationale Breindag wil ik mentale welzijn en gezondheid voor iedereen in de wereld creëren door (gratis) kennis te delen, toe te passen en te activeren. Met als doel; een gezondere maatschappij met meer breinkennis.

“Laten we met z’n allen zorgen voor verandering, het is nu harder dan ooit nodig onze mentale gezondheid te verbeteren”