Close

Sprekers Nationale Breindag 2023

Els van Steijn

Onderwerp: De kracht van de samenwerking tussen reguliere en holistische geneeskunde

Persoonlijk
Els deed vroeger de hotelschool en heeft jarenlang gewerkt in dienstverlenende en leidinggevende functies. Sinds 2002 is Els werkzaam als teamtrainer, coach en opsteller met een focus op persoonlijke ontwikkeling. Sinds 2016 kan ze ‘schrijver’ toevoegen aan het rijtje trainer, coach en opsteller. Haar boeken ‘De fontein, vind je plek’ en ‘De fontein, maak wijze keuzes’ zijn enorm populair. Ze richt zich hierin op opstellingen: familie-opstellingen en organisatie-opstellingen. Zo krijg je inzicht in het krachtenveld waarin jij verkeerd en hoe dit jou beïnvloedt als mens.

 

Opstellingen
Een opstelling is een visualisatie van het patroon en de bijbehorende dynamiek waar je mee te maken hebt. Dit kan gaan over zowel je privé- als professionele leven. Tijdens een opstelling worden alle elementen van het krachtenveld van jouw vraag of vastgelopen proces in kaart gebracht. Dit doe je door een probleem centraal te stellen, bijvoorbeeld dat veel van wat je doet niet goed afloopt of dat je erg vaak verantwoordelijkheden neemt die eigenlijk niet de jouwe zijn of dat je altijd moeite hebt met autoriteit.

 

Door lotsverbondenheid ben je onlosmakelijk verstrengeld met je (biologische) familiesysteem van herkomst. Daaruit kunnen belastende patronen zijn ontstaan, die je ervaart in je dagelijkse leven. De patronen die zich in het familiesysteem voordoen, blijven zich herhalen, dus ook de belastende patronen. 

Dokter Tamara

Onderwerp: De kracht van de samenwerking tussen reguliere en holistische geneeskunde

Tamara is een huisarts met een klassieke achtergrond in geneeskunde. De afgelopen jaren is zij zich steeds meer gaan verdiepen in de invloed van leefstijl op de gezondheid. Deze interesse kwam voort uit haar persoonlijke ervaring, maar ook uit wat ze in de huisartsenpraktijk terugzag. Er is sprake van een enorme toename van leefstijl gerelateerde aandoeningen in onze samenleving. Voeding speelt hierbij een sleutelrol: we zijn eigenlijk op grote schaal verkeerde brandstof voor ons lichaam gaan tanken. Daar worden we minder energiek, minder blij en minder gezond – of zelfs ziek – van. Tamara wil laten zien hoe groot de impact van leefstijl op onze gezondheid is én dat je met kleine veranderingen al veel winst kunt behalen. Ze heeft zes pijlers als basis voor een gezonde leefstijl opgesteld: voeding, slaap, ontspanning, beweging, zingeving en verbinding.

 

Het verschil begon toen Tamara merkte dat ze niet lekker in haar vel zat tijdens haar coschappen. Weinig energie, veel buikpijn. Een collega-arts wees haar erop dat ze haar lichaam niet gaf wat het nodig had, terwijl ze er wel veel van vroeg. Dus begon ze zich meer te verdiepen en onbewerkt, vers te eten. Alle kennis die ze heeft opgedaan past ze nu toe als huisarts. Ze heeft ook meerdere boeken geschreven:

 

  • Het Leefstijlboek: eet, beweeg, slaap en ontspan beter
  • Het Leefstijl dagboek
  • Eet beter in 28 dagen
  • Eet beter voor je maag en darmen

Fabio D'Agata

Onderwerp: Het belang van beweging voor het brein en je mentale gezondheid

Hoe kan lichaamsbeweging leiden tot persoonlijke groei en betere prestaties? Op deze vraag geeft Fabio D’Agata antwoord in zijn lezingen. Door het lichaam te betrekken bij ons dagelijkse werk krijgt persoonlijk leiderschap een nieuwe dimensie. Zo heeft Intelligent Bewegen bijvoorbeeld direct invloed op wilskracht, creativiteit en productiviteit. Het verandert zelfs gedrag op een effectieve, duurzame manier. Je moet alleen wel even weten hoe. Vanuit zijn persoonlijke verhaal, inspirerende succesvoorbeelden uit de praktijk en wetenschappelijke onderbouwing legt Fabio D’Agata een directe verbinding tussen het lichaam en persoonlijke ontwikkeling. Vergeet sporten voor esthetische doeleinden of het neerzetten van persoonlijke records en ontdek wat je allemaal samen met je lichaam kunt bereiken.

 

Fabio D’Agata (1984) is oprichter en directeur van SPAT Verandert. Zijn methode is inmiddels omarmd binnen het bedrijfsleven, de zorg, het onderwijs en overheidsinstellingen. Door zijn vernieuwende visie op beweging en persoonlijke groei is hij een veelgevraagd spreker op dit gebied.

 

Rineke Dijkinga

Onderwerp: Het belang van goede voeding voor je brein

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Van 2003 tot 2017 runde ze een praktijk voor orthomoleculaire en natuurgeneeskunde in Sellingen en begeleidde ze duizenden mensen met chronische klachten op het gebied van voeding & leefstijl. Daar ontdekte ze dat veel mensen onbewust, ongewild en zeker onbedoeld voeding eten die hun klachten veroorzaakt, in stand houdt of verergert. Hoe moeten we dat ook weten? Waar hebben we iets geleerd over voeding? Niet op school en niet door overlevering.

 

Rineke heeft meerdere boeken en e-books geschreven waar er meer dan 300.000 van verkocht zijn. Ze gaf (outdoor) lezingen en trainingen aan professionals in de gezondheidszorg, bedrijven en NGO’s op haar landgoed in Westerwolde. Samen met Wageningen Universiteit / Agroforestry en een ervaren bio boer proberen ze een kleine bijdrage te leveren aan een aantal vraagstukken/onderwerpen:

 

  • Wat te doen tegen bodempijn (grondverarming)?
  • Waarom importeren we voeding van duizenden km ver wanneer het ook hier kan groeien?
  • Hoe kunnen we (kleine) boeren steunen om zo eerlijk en puur mogelijk te kunnen eten?
  • Hoe kunnen we meer diversiteit in ons voedselaanbod aanbrengen?

Joseph Oubelkas

Onderwerp: Hoe krijg je een positieve mindset?

Iedereen heeft een verhaal. Dat van Joseph Oubelkas (1980) gaat over omgaan met tegenslag en verandering. Over keuzevrijheid en doorzettingsvermogen. Op 24-jarige leeftijd wordt Joseph onterecht veroordeeld voor drugssmokkel. Hij krijgt 10 jaar celstraf en belandt onschuldig in een gevangenis in Marokko.

 

Onafhankelijk onderzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken wijst uit dat er geen enkel bewijs is. Ondanks de onterechte opsluiting en het harde gevangenisleven besluit Joseph er het beste van te maken. Hij relativeert, waardeert het kleine, koestert wat hij heeft en zet zijn verdriet, woede en frustratie om in positieve energie. Na 1637 dagen komt hij vrij: sterker, positiever en veerkrachtiger dan ooit.

 

De bestseller 400 brieven van mijn moeder is het indrukwekkende debuut van Joseph Oubelkas over onterechte gevangenschap, doorzettingsvermogen, vriendschap en de onvoorwaardelijke steun en liefde van een moeder voor haar kind. In het vervolg Gezondheid Liefde Vrijheid beschrijft Joseph zijn ongeloof en euforie over zijn vrijheid en vrijzijn. Hoe hij worstelt met herinneringen aan toen, het normale leven van nu en de wantrouwende wereld. En hoe hij opnieuw liefde en geluk vindt, succes kent en zijn plek in de vrije wereld herovert.

365 dagen succesvol

Onderwerp: Hoe maak je van Nederland het gelukkigste land ter wereld?

Het is onze grote missie dat Nederland het gelukkigste land van de wereld is. We werken aan dat doel in onze 365 Academy, dé online plek voor verbinding en persoonlijke groei, vol inspirerende en praktische trainingen voor iedereen die een mooier leven wil. Daarnaast organiseren we een paar keer per jaar de Miracle Roadmap, een waanzinnig live programma dat je leven verandert.

 

“Je weet niet hoeveel tijd je hebt! Is dit dan wat je met die tijd wilt doen? Ruzie maken? Overspannen zijn? Ongelukkig zijn in je werk of in je relatie? Dit is geen generale repetitie voor het ‘echte leven’ dat straks begint. Dit is het.”

 

Waren de emotionele woorden van Jip Keijzer, die hij wel van de daken wilde schreeuwen, toen hij hoorde dat zijn lijf vol kanker zat. Jip, onze dierbare vriend en collega, met zijn enorme glimlach, zijn eindeloze interesse en nieuwsgierigheid is dé inspiratie achter 365 Dagen Succesvol.

 

We keken om ons heen: hoeveel mensen zitten vast in een baan die ze helemaal niet willen? Hoeveel mensen hebben een grote droom voor zichzelf waar ze niet aan durven te beginnen? Hoeveel mensen zijn ongelukkig in hun relatie? Hoeveel mensen kunnen amper doen waar ze energie van krijgen, omdat ze zo druk zijn met andere dingen?

 

Dat gold niet in het minst voor onszelf. We hadden een goede baan als directeur in een groeiende organisatie met bijna 1000 medewerkers – en we waren er niet gelukkig mee.

 

We besloten alles achter ons te laten en ons leven volledig te organiseren rondom die ene missie van ons: Nederland is het gelukkigste land van de wereld. Drie weken later tekenden we het contract bij de uitgever om het eerste 365 Dagen Succesvol boek te schrijven. Het boek werd in enkele weken een enorme bestseller. Er dook allerlei media bovenop, zoals De Telegraaf, VPRO’s Tegenlicht, Koffietijd, Hart van Nederland en NRC Next.

Jelle Hermus van SoChicken

Onderwerp: De invloed van positiviteit op jouw welzijn

Jelle richtte in 2004 de website SoChicken op met de missie om de samenleving liefdevoller te maken. Want hoe meer mensen groeien richting compassie, innerlijke rust, dankbaarheid en voldoening – des te meer positieve impact we samen hebben op de wereld. Honderdduizenden mensen gebruiken soChicken als herinnering aan het leven dat ze willen leiden. Een leven dat draait om vrijheid, blijheid & betekenis. Hij schreef praktische artikelen en boeken, ontwikkelde cursussen, publiceerde video’s en podcasts, social media posts, deed talloze interviews en gaf lezingen. SoChicken wordt jaarlijks door miljoenen mensen bezocht.

 

Jelle woont samen met zijn man en twee kinderen in Delft. Hij is minimalistisch, veganistisch en woont klimaatneutraal. “We zoeken naar manieren om een goed leven te leiden terwijl we tegelijkertijd onze omgeving verrijken. Niet door extreem te worden. Maar juist door de moeiteloze middenweg te omarmen.”